Båtmotorn går ojämnt

Jag har en gammal båt med en gammal motor. Jag har mekat en del med bilar tidigare och en gammal Penta är ju ingen rymdteknologisk skapelse precis. Inget stort steg därmed att ge sig på en båtmotor som inte går riktigt bra.

 

Antagligen började det med en vattenavskiljare som jag inte förstått att man behöver titta till då och då. Det blir ju kondens i tanken och kanske lite mer än i en bil. Dessutom går ju bilen mer kontinuerligt och jag förstår så här i efterhand att man bör hålla igång båtmotorn då och då. Nu hade det emellertid redan hänt. Jag hade fått motorstopp ett par gånger tidigare och så här i efterhand förstår jag att det har varit vatten i förgasaren.

Sen ställde jag av båten och antagligen har vattnet gjort avlagringar i förgasaren och sedan har det varit svårt att få motorn att gå jämnt. Innan jag kom på det så gick jag igenom allt. Tändsystem och bränslesystem. Ut med all bensin i med ny. Byta brytare och kondensator. Ställa tändningen. Och då hade jag rengjort förgasaren tre gånger.

Till sist ringde jag båtmotoraffären och frågade vad det skulle kosta att byta motor. Räkna med 100 sa han. 60 för motorn och 40 för montaget. Så nära var jag att ge upp.

Så googlade jag lite förstrött och råkade av en händelse komma på en sajt där en bloggare beskrev hur han med en ultraljudstvätt rengjorde en förgasare på en utombordare. Utombordare, men ändå. Hade aldrig hört talas om en ultraljudstvätt.

Efter att ha plockat ner förgasaren och badat den i ultraljudstvätten två ggr, med och utan diskmedel, först med kallt vatten sedan varmt, monterar jag på förgasaren på motorn och hör redan när startmotorn går runt att detta kommer att bli riktigt bra.

Nu för tiden spinner den som en katt.

Förklaring är att det finns små trånga kanaler i en förgasare där man helt enkelt inte kommer åt. När det blir beläggningar av exempelvis vatten, så räcker det med ganska lite för att den procentuella genomströmningen minskar så pass att det inte längre fungerar. Motorn får inte den bensin den behöver och hackar därför och går ojämnt.

Ultraljudstvätten fungerar så att de tär en balja man fyller med vatten, varme eller kallt, med eller utan rengöringsmedel. Så skickas ultraljud genom vattnet och ligger det i vattnet en metallbit som är smutsig, så kan man se hur det liksom ryker eller rinner av smuts. Det finns små och stora tvättar och den jag köpte på Kjell.com, kostade en tusenlapp och rymmer två liter vätska. Jag har redan lånat ut den till andra som haft samma problem och varit lika villrådiga.

Har en reservmotor till båten, en liten utombordare. Även den mådde lite bättre efter en tvätt.