Plasttunnor till flotte och flytbrygga

Många använder plasttunnor till att bygga en flotte för att bada eller basta eller för att hålla bryggan flytande. Ett problem jag stött på är att den kan skrumpna ihop när det blir kallt, så att den blir som ett russin och även tar in vatten. Detta har diskuterats på flera håll, men den lösning som jag haft i över tio år, har jag inte hittat i någon tråd ännu

Fördelen med plasttunnor är att de är billiga i jämförelse med flytblock och pontoner. Jag var inne på att köpa markrör, men det visade sig bli långt dyrare med lock och det som behövdes. Plasttunnor kan man däremot hitta för några hundringar. Men jag noterade att efter första vintern blev det problem. När det blev kallt krympte luften och det inre trycket minskade. Det är också möjligt att luft läckte ut under sommaren när solen låg på. Luften blev varm och expanderade och tvärtom när det blev kallt. Tunnorna sög både luft och vatten, eller krympte beroende på tätringarna på locken. 

Det bästa sättet att återställa formen var att pumpa upp tunnan igen med en pump. Det var då jag fick en idé.

När det är varmt expanderar luften och skapar ett tryck och tvärtom när det blir kallt. Växlingarna är ju redan som en pump. Om jag då borrade ett litet hål och tryckte in en slang i tunnan så att slangen hängde ner i botten på tunnan så borde luften vilja komma ut. Om slangen då ligger mot botten av sin egen tyngd, borde det som ligger på botten också komma ut i och med att luften trycker på. Har tunnan läckt in lite vatten så blir det som en luftpump.

Jag prövade med en deformerad tunna som det också fanns vatten i som hade läckt in. Den låg fortfarande i sitt fack på badflotten. Jag skruvade bort en trallbräda så att tunnans överkant var åtkomlig. Jag borrade ett 8mm hål och pressade i en plastslang som var så lång att den av egen tyngd lade sig på botten. Med ett pumpmunstycke för bollar, pumpade jag in så pass mycket luft genom slangen så att den återigen spände ut tunnan som återtog sin form. När jag sedan tog bort pumpen, kom vattnet ut, och när vattnet tog slut, kom bara luft.

Jag lät slangen ligga kvar oå botten så att änden stack ut i överkanten på tunnan och skruvade på brädan igen så att slangen inte klämdes. Jag hade därmed gjort en pump. Under dagen ligger solen på och värmer tunnan. Luften expanderar och trycker ut vatten som läckt in. Under natten när det är kallare drar luften ihop sig så att tunnan tar in luft som fyller ut tunnan. Plasten tenderar då inte att deformeras så att tunnan skrumpnar. Det blir då inget undertryck i tunnan som suger in vatten istället för luft. Luften tar sig enkelt in genom slangen. Det gör då ingenting att tätringarna läcker lite. Kommer det in så trycks det åter ut av temperaturväxlingarna. Skulle det en gång komma in lite mer vatten än vad som pumpas ut nästa gång, så jämnar det ut sig över tid. Om det skulle behövas, så är det också enkelt att komma åt langen igen och i så fall pumpa in mer luft och sedan låta vattnet tryckas ut. Jag har inte behövt göra det någon gång under mer än tio år.

Det enda man behöver ha koll på är att tunnan inte vrider sig så att slangen kommer nedåt under vattenytan. Jag sågade då till kilar som jag slog in mellan tunnan och de reglar som utgör fack för tunnorna. Kilarna hålls på plats av trallen när den skruvas på och trycker ner dem. Om någon tunna ändå rör sig, går det att ta bort kilarna och justera tunnans läge igen. Allt kan göras uppifrån genom att ta bort några trallbrädor i taget och jobba sig runt.

Jag ser tydligt om badflotten flyter ojämnt så att någon sida hänger ner för att någon tunna tagit in vatten. Det har ännu inte hänt.