Kajakbygge

Ett kajakbygge verkar svårare än vad det egentligen är. Det finns hur mycket som helst på nätet att lära av, allt från enkla tips till betydligt mer avancerad teori kring skrovet i vatten och hur man skulle kunna konstruera sin egen kajak.

Mitt bygge började med att göra strips. Strips sågar man ur en granplanka man hyvlat på bägge sidor så att den är ca 18 mm tjock. När men sedan skivar upp den på längden har man massor med smala smidiga "skrovplank" att bygga med.

 

Genom att såga ur formspant ur en spånskiva kan man sedan fästa strips utmed det som blir ett skrov. På bilden ser du uppbyggnaden för däcket efter att skrovet färdigställts, samma samma.

Ser lite svårt ut men är en väldigt förlåtande teknik eftersom de flesta misstag går att reparera.

Så gjorde jag även en eskimåpaddel som är helt överlägsen dessa övervärderade vingpaddlar. En förmiddag med en granplanka jag limmat på en ribba av ask. Formas först med hyvel och sedan med vinkelslip.

Jag bor på Mörkö och paddlar lite runt från olika platser. En spegelblank kväll blir man helt tagen över hur vackert vi har det i detta landet...