Bygga en kakelugn

Kakelugnen är en gammal uppfinning från 1700-talet. Tillverkningen av stångjärn ledde till brist på ved och staten tog till åtgärder för att bättre ta tillvara den värme som till 90% försvann ut genom skorstenen vid vedeldningen i öppna spisar.

 Fortfarande idag fungerar gamla kakelugnar med nästan motsvarande verkningsgrad som moderna. Genom en labyrint av rökgångar, magasineras värmen i kakelugnens massa och avger sedan värmen till rummet under längre tid. Kakelugnar är tunga just för att kunna lagra värmen vilket möjliggör att man inte behöver elda hela tiden.

Moderna kakelugnar eldas med 2-3 brasor under ett par timmar och kan ha en längre avsvalningstid på upp till ett dygn. Den väger ca 1,5 ton och består ofta av sten som har goda värmelagringsegenskaper utan att utvidgas och dra ihop sig i värme/kyla.

Det finns många olika varianter att köpa. Du kan köpa en begagnad och det innebär oftast att du köper skalet av kakelplattor och anlitar en kakelugnsmakare för att mura upp en stomme som kläds med de gamla kakelplattorna. Stommen muras upp i ugnsfast tegel med en mittre rökgång som delar sig och går ner i ytterändarna och upp igen och ut genom skorstenen som ansluts ovan kakelugnen eller i en murstock bakom.

Moderna ugnar leveraras i byggsatser i färdiggjutna block eller skurna i sten. I de flesta fallen köps montering. MEN det går att montera själv. 

Det är det som detta handlar om. Mitt projekt att göra en kakelugn själv.

Först måste man ha ett fundament som kan bära vikten av kakelugnen och även skorstenen som man kan mura upp ovanpå. Det landar på över 2 ton totalt med kakelugn och skorsten. Man förstår då att det inte går att bara ställa på golvet om man har träbjälklag.

I mitt fall har jag en torpargrund på platta. Jag börjar med att ta upp ett hål i golvet och bjälklaget. Från grunden murar jag upp ett fundament av Lecablock. Jag växlar av bjälklaget eftersom hålet hamnar mitt i golvbjälklaget. Inte så svårt men innan man sågar av bjälkarna gäller det att palla upp underifrån så att det inte rör sig. Jag gör fundamentet så pass brett så att bjälkarna får stöd där jag tar av dem.

 Av skissen ser du hur man bygger upp ett fundament från grundplattan mot den grundmur som golvbjälkarna ligger på i husets mitt. Kakelugnen står i rummet och genom innertaket går man upp i vinden och slutligen genom yttertaket med den del av skorstenen som ska vara över nock, vilket enligt reglerna ligger mellan 0,8-1,2 m.

Under en tid lade jag över ett lock för att kunna jobba utan att ramla ner när man är ute och går i sömnen.

 

Till slut kommer man upp med fundamentet i kant med golvet och då gör man en ram som har sin överkant varifrån man börjar mura kakelugnen. Tänk på om du ska lägga nytt golv ovanpå det gamla så att du hamnar rätt. Plattan armeras med nät och genom plattan och fundamentet kommer ett spirorör med diametern 100 som ska anslutas till luftintaget på brännkammaren.

Plattan färdig och nu kommer leveransen med kakelugnen. Fast min dröjde en vecka för att Schenker dabbade sig och åkte vilse ute på Mörkö, där jag bor.

Bakom på väggen satte jag upp en mineritskiva som sedan målas i samma färg som ugnen. Det behövs inte men det blir snyggt. Man hänger ju plåtar på baksidan som strålningsskydd men jag har vid eldning aldrig befarat att det blivit för varmt på baksidan. Då ligger jag lite över de 50mm som gäller som regel.

När man börjar mura fundamentet är det viktigt att det är plant och man får justera med stålbrickor som man lägger där det behöver justeras. Jag bär in några skift i taget, och pallen är packad som det ska monteras. Praktiskt så man slipper bära 1500kg fram och tillbaka.

Det blir totalt tre skikt. Det inre muras/limmas med ett speciellt pannkitt. Det yttre limmas med värmehärdig svart silikon. Och sist ska ett skal med gjutna skivor sättas på om man inte väljer kakel istället. Jag har valt skivor.

Ganska trångt men det går att sätta kartingbitar mellan så man får 0,5 cm luftspalt mellan. Blocken är gjutna i olivinstensbetong. Olivin är en vulkanisk bergart som kan lagra värme och inte rör sig i temperaturväxlingar.

Nu går det undan efter alla förberedelser som tagit sin tid.

Två skift klara och dags att montera ugnsinsatsen.

Den skjuts bara in och tätas med isolering som drevas.

Nu ser man de karaktäristiska kakelugnsgångarna. När ugnen är varm går gaserna ut genom den främre mittre, upp till topp och ner på utsidorna fram för att gå upp i bakre utsidor och i sista skiftet in i mittre bakre upp genom sista hålet och ut i skorstenen. Med spjället öppet kan gaserna till en början gå rakt ut från mittre främre tills man får drag.

Nu tar jag mall på hålet för skorstenen och ritar var jag ska såga. För enkelhetens skull sätter jag en skruv i varje hörn genom undertaket så att jag kan se ovanifrån och såga med en stick såg uppifrån där jag kommer åt. en centimeter utanför kanten.

Sista skiftet är knepigast. Dessutom ska en spjäll på plats och ska löpa fint och inte hamna i kläm. Kittet stelnar ganska snabbt så jag tränar att lägga upp skiftet på köksbordet några gånger innan. Det går jättebra. Sen när det blir allvar går det åt pipan i alla fall eftersom jag inte hade räknat med att det var så trångt mellan näst sista skiftet och taket. Fick göra det en gång till och ta bort allt kitt. Enklare på köksbordet ...

 

Så på med skivorna som jag lägger på fogmassa på både ugnen och skivornas insida. Som att kakla. Första gången tog jag bara på ugnen men då fäste det inte så bra kände jag. När jag tog på båda sidorna satt det direkt, men för säkerhets skulle i alla fall en rem runt övre skivorna.

Skivorna målas med strukturfärg och sedan en täckfärg. Finns lite olika kvaliteter.

Här ser du sista övre skiftet som skorstenen sedan står på.

Skorstenen är en keramisk med dubbla stenar och luftspalt mellan. Minimum är 150 och den som är på bilden är 160. MIg veterligen har inget hus brunnit med en sådan. Även om det skulle bli en sotbrand kommer inte värmen att antända huset genom skorstenen.

Fick pausa jobbet med sista skiften på skorstenen genom yttertaket då det blev en period med kyla och is på taket. Sportlovet kom lite värme och snö, men det gick utmärkt att göra färdigt.

Sotarn godkände och körde första brasan. Eftersom jag hade ledigt från jobbet för att möta upp sotaren, satt jag och myste framför brasan hela dagen. Som att titta på TV men att bilderna kommer i huvudet när man ser eldflammorna.

Min spis heter Cronspisen och med ytterskalet heter den rustik. Enkla former som inte är för mycket för ett vanligt hus som mitt.

När jag räknar samman alla kostnader landar det på ca 50 tusen. Då ingår allt material. Lecablock 500kg till fundament och betong till platta. Kakelugn 1500 kg och skorsten 600kg. Slapp styrketräna under projektet.

Ofta när jag eldar säger jag att detta är det bästa projektet jag gjort i huset.