Grilla kan vara så mycket ..

Man kan grilla på många sätt. Att hålla på med direkt grillning är som att steka i en stekpanna. Att grilla indirekt är som att steka i ugn. Här är skillnaden mellan BBQ och att grilla.

 

De flesta som grillar har en grill som är öppen utan möjlighet att stänga till eller att locket inte är så tätt så att det i alla fall är som att grilla direkt. Det fungerar fint tycker de flesta, men har man provat någon gång att låta det ta lite tid och grilla med svag värme under lock, så väcker det intresse för en fortsättning.

Lite samma sak i köket. Man kan steka mycket på spisen men har man en ugn eller till och med en varmluftsugn så är det lockande att hellre ugnsteka i lite lägre värme en längre stund. Mindre passning och allt sköter sig själv så det att det tar tid tar ju egentligen inte mer tid eftersom man gör annat under tiden.

Ta till exempel fläskkarréskivor. Det står till och med på paketen ibland att man ska grilla 2-3 minuter på varje sida. Många tycker också att det är gott. Men har man en gång prövat att grilla i lägre värme under lock på indirekt värme är jag övertygad om att man fortsätter så.

Du behöver alltså en grill med lock. Du tänder grillen och arrangerar kolen så att de är på ena sidan så att det är fritt under  där du lägger upp skivorna. Skivorna är rubbade med en kryddblandning som du tycker om. De läggs upp i grillen som inte är varmare än max 150 grader. Där får de ligga en stund. Beroende på hur värmen sprids i grillen kanske du inte ens behöver vända på skivorna. Bra dock att göra det ändå och samtidigt pensla på en glaze. Med en stektermometer (digital som en sticka) kan du se när de är färdiga. Vanligtvis är karré lite slamsigt att äta och av den anledningen är det många som föredrar fläskfilé i stället. Har du grillat karré "low and slow" på detta sätt kommer du att märka att slamsorna eller fettet mellan musklerna i karréskivan, smält och att bara köttet är kvar, men att det blivit både smakrikt, saftigt och mört, av fettet som smält.

På samma sätt som en tjälknöl av en "sämre" köttbit kan bli mör och fin av att ligga en natt i ugnen, blir i stort sett allt kött bättre och mörare av att tillagas sakta i lägre temperatur. En utmaning som kommer i en annan artikel är pulled pork, att grilla en hel karré i grillen.