Hembryggning, introduktion
Hembryggning som ord och begrepp har lite olika klang beroende på vilka erfarenheter man har.
Alla ni som under ungdomen, hade kompisar som försökte få fram billig fylla, kommer ihåg olika illaluktande vätskor som snabbt skulle bubbla fram. Sprit var ju olagligt men öl och vin OK. Men vem kommer inte ihåg dessa snabbviner och ölsatser som skulle vara drickfärdiga på en vecka?
Av den anledningen har hembryggning haft lite B-rykte. Egentligen är det konstigt. Hemgjorda köttbullar med hemlagat mos, överträffar ju vida pulver-varianten och köttbullar med en kötthalt på halva mängden. Det förutsätter ju att man kan laga mat, men på nätet finns ju det mesta tillgängligt att lära. Det går ju att lära sig om det mesta. Att sedan öva upp en skicklighet kan ju kosta lite misstag i början, men med tiden ger övning färdighet.
Med ölbryggning är det så att man på samma sätt som med hemlagat, kan få till smaker som vida överstiger det du kan köpa hem. En kommersiell bryggare måste ju tänka på vad det kostar, medan hembryggaren inte behöver tänka på pengar. När man väl är igång, och har en basutrustning, kostar en bryggning kanske ett par hundra kronor. Malten kostar 20 kronor kilot, en hundring för en 20-litersbatch. En påse humle en femtilapp. En påse jäst tretti kronor. Om man ju skulle vilja torrhumla med ytterligare en påse humle ökar priset med femtio kronor. Priset för tre backar öl stiger från 170kr till 220kr. När man ändå lägger ner tiden, spelar dessa marginaler ingen roll.
När du blir lite varm i kläderna, kan du välja vilka smaker du vill och få fram din favorit, som kanske saknar motsvarighet ute i handeln. Till en början vill man pröva sig fram med färdiga recept. Noggrannheten är viktigt då det hela tiden finns risk för "fuljäsning" om det kommer smuts i jäsningen som tar över. Under mäskning fram till vörtkrok krävs renlighet och därefter att allt är sterilt. Men med rätt metoder och material räcker det med normal noggrannhet.
På nätet finns en uppsjö av goda råd. Det finns svar på i stort sett varje fråga som kan ställas. Vi borde alla uttrycka stor tacksamhet till alla frivilligkrafter som lägger ut delar av sin kunskap på nätet. För mig personligen är denna hemsida lite pay-back! Man kan inte låta bli att bidra själv.