Brygga öl så här
En första ölbryggning skulle kunna gå till så här:
Börja med att köpa in sakerna du behöver. Ett startpaket kan du köpa på nätet eller plocka ihop själv i dina gömmor eller hos en släkting. Det dyraste är en stor kastrull men det går också att klara sig med en 10-15 liters och koka flera gånger eller anpassa receptet till vad grytan förmår.
I grunden ser det ut så här:
1. recept
2. mäskning
3. laka ur
4. vörtkok med humlegivor
5. avsvalning
6. jäsning
7. tappning på flaska
8. kolsyre-flaskjäsning och mognad
Om man brygger öl med helmäskning så är det 1-8. Om man köper färdiga satser med maltextrakt så går man direkt på vörtkoket.
Receptet beskriver vilken öltyp du gör och hur mycket vatten, malt, humle och jäst du använder.
Malten mäskas först i vatten som kan vara 65-70 grader och innebär att stärkelse i malten omvandlas till jäsbart maltsocker. Ju mer malt, desto mer jäsbart socker och högre alkoholhalt. En öl med högre alkoholhalt görs med mer malt och blir därmed fylligare. Om du jäser med bryggsocker blir det högre alkoholhalt utan fyllighet, och smaken kan bli lite spritig, inte så gott. Ungefär som elefantöl.
Här är min låda med malt och lite annat smått och gott. I säckarna finns vetekorn och Pale alemalt.
Den mesta malten jag köper är krossad. Men vetekornen jag har mal jag i en liten kvarn som jag hittade bland gömmorna.
Mäskar gör man i ett mäskkärl. I detta fallet en kylbox som jag skruvat på en kran. Invändigt har jag anslutit kranen till en rörslinga med slitsade rör. Man kan vira in rören i myggnät så motverkar det stopp genom att sila malten lite bättre. Under ca 60-90 minuter ligger malten i kylboxen med vattnet och blir till söt vört. Mot slutet tappar man ur vörten och fyller på med mer vatten för att laka ur sockret ur maltbädden. Kvarvarande malt går att använda i bakning eller läggs i komposten.
I början av urlakningen kommer lite grumlig vört som jag häller tillbaka. Därav den lilla hinken i den stora. Sedan klarnar vörten och jag får ut nästa 30 liter vört.
Nästa steg är vörtkok. Den ska koka minst 60 minuter och under koktiden föder man koket med humlegivor.
Humlegivorna ger i turordning bitterhet, smak och arom. Man väger upp mängden och tillsätter humle så att varje giva får en viss koktid. Summan av detta ger en viss total bitterhet som styrs av hur mycket humle man tillsatt och hur länge det kokat med.
Efter kokning ska vörten kylas snabbt. Jag har tillverkat en kopparslinga som jag kopplar till kranen så att kallt vatten spolas genom rören och kyler vörten. När den når rumstemperatur är det dags att sila vörten och hälla upp den i en jäshink.
Här silas vörten men jag har också tillsatt humle som får ligga med i jäsningen första veckan.
Efter några timmar börjar det bubbla i jäshinken.
En vecka senare tappar jag över allt i en tom steril hink och låter det jäsa ut en vecka till. Då finns inget socker kvar, allt har genom jäsningen omvandlats till alkohol. Jag tillsätter ca 6 gram socker per liter och tappar sedan upp ölet på flaska. Den lilla sockermängden jag har tillsatt jäser så att ölet blir kolsyrat när det jäser på flaska. Kolsyrehalten regleras med sockermängden. Efter ett par veckor på flaska är det färdigt att dricka. Vissa ölsorter kan mogna om det får mer tid. En del sorter kan behöva 3-5 månader eller till och med ett år. Att följa hur ölet utvecklas på flaska är också en lärorik process. Generellt kan sägas att de flesta öl utvecklas till det bättre med lite tid. Tålamod kan då vara en bra egenskap...